Snimajte, montirajte i prikazujte! – Razgovor s Mirom Bronzićem o filmu i mladima

Autor: , 25-01-2020
Fotografirao: informadur
Snimajte, montirajte i prikazujte! – Razgovor s Mirom Bronzićem o filmu i mladima
U srijedu, 22. siječnja, održana je prva ovogodišnja radionica Foruma mladih ona posvećena filmu. Suorganizator Radionice filmskog stvaralaštva djece i mladih je Miro Bronzić, voditelj Ljetne škole Filma Šipan, a susret s njim bio je prava prilika

 

Kako je prošla radionica Foruma mladih Filmsko stvaralaštvo djece i mladih?

Filmska manifestacija Foruma mladih ovu srijedu je bila izrazito bogata. Imali smo 18 projekcija, skoro dva sata programa. Prije nekoliko godina imali smo tek nekoliko minuta programa, tako da je ovo veliki napredak. Ovaj put mogli su se vidjeti razni filmski uradci, od dokumentarnih do animiranih filmova. Bio je prikazan i video spot grupe DAPAL za pjesmu „Sati, dani godine“, što je njihova druga projekcija na velikom platnu. Zanimljivo je kako je ovaj put bilo radova koji su prvi put prikazani na filmskom platnu, a proizašli su iz samostalne produkcije. To je ujedno i nagrada za sav njihov rad i trud. Kino ipak na kraju pruža najbolji uvid i doživljaj u filmski uradak.

 

 

Vole li mladi raditi filmove? Koliko im je zahtjevno?

Tehnologija je posljednjih godina izuzetno napredovala. Jednostavno je postalo snimiti video uradak, no ne i filmski uradak. Mladi svakodnevno snimaju. Kamere na mobitelima su postale toliko kvalitetne da se uz dobro svjetlo mogu snimiti fenomenalne stvari. Mobiteli čak dolaze i s predinstaliranim aplikacijama za montažu. Sve je moguće napraviti s onim što imamo u špagu. Naravno, neće to biti visoke kvalitete jer za to je potrebna dobra audio i video oprema. Forum je dobar za mlade ako žele napraviti korak naprijed jer na njemu mogu pristupiti udrugama koje se bave filmom i tako započeti s kvalitetnijim radom.

 

 

Pronalaze li filmovi koje naprave mladi put van Radionice filmskog stvaralaštva djece i mladih?

Itekako. Filmovi iz Ljetne škole filma Šipan, Udruge Luža, DUFF radionica, Audiovizualnog centra Dubrovnik, Muškog đačkog doma Dubrovnik i Učeničkog doma Paola Di Rosa već godinama idu po festivalima, ne samo domaćim nego i svjetskim, i tamo osvajaju nagrade. Već je velika nagrada i priznanje kada film uđe u selekciju između 400 filmova, a kad stigne nagrada je zaista velika stvar. Na to sam zaista ponosan jer mislim da sam jedan od pionira filmskog stvaralaštva kad su u pitanju djeca i mladi u gradu. Potaknuo sam i neke druge, na moju su inicijativu krenuli i počeli raditi bolje nego što ja radim s mladima. Ono što često ističem je da smo do prije desetak godina bili na margini filmskog stvaralaštva djece i mladih u Hrvatskoj, za razliku od Zagreba, Čakovca i Splita. Sve što se događalo na našem području bilo je nepoznato. Sad smo jedni od jačih u Hrvatskoj, prepoznati na svjetskoj karti čemu je pripomogao i DUFF – Festival filma djece i mladih zemalja Mediterana. Upoznali smo veliki broj ljudi s tog područja koji rado dolaze s nama raditi. Dubrovnik je svakako zanimljiva sredina kada je u pitanju filmsko stvaralaštvo djece i mladih.

 

 

Je li iznenađujuće da imamo toliko mladih koji se bave filmom i koji su tako uspješni?

Mislim da bi moglo to biti i još bolje. Moje mišljenje dijeli i suorganizatora filmske Radionice mladih Đive Galov iz Kinematografa Dubrovnik, koja bi htjela da budemo jači i od Zagreba. Super je taj lokalpatriotizam, ali moramo uzeti u odnos ukupan broj stanovnika. Ovo je podneblje izrazito kreativno i bogom dano bilo za sport ili film ili bilo koji drugi talent.

 

 

Kako je za Ljetnu školu filma na Šipanu prošla 2019. godina i što možemo očekivati na sljedećoj školi filma?

Proteklu godinu bih ocijenio kao jednu od top tri od svih 16 godina. I po kvaliteti i po produkciji filmova koji su nastali. Nastala su tri filma, dva igrana i jedan animirani. Ali i po općoj atmosferi koja je vladala tijekom tih deset dana škole. Upravo je ta atmosfera u kojoj djeca rade izrazito važna. Zamislite – ljeto, more, otok, dječji praznici, djeca, razigrana. Sad tu djecu treba staviti u „kalup“ da naprave nešto kreativno, a ta kreativnost pršti sa svih strana. Onda nastaju fenomenalne ideje i fenomenalni filmovi vođeni mentorima i voditeljima koji se svake godine izmjenjuju. Posebno me radovala ta atmosfera. Uvijek prepričavam neke zgode sa Šipana koje se ne mogu doživjeti na nikakvim drugim radionicama. Prepričat ću jednu zgodu. Snimaju se ujutro kadrovi određenog filma, nisu završili cijelu scenu i treba je ponoviti drugo jutro. Oni dolaze na istu lokaciju, a baba je na tiramolu prostrla robu koja jutro prije nije bila. Zamolili su babu da je pokupi, ona ju je odmah pokupila, jer kao i svi stanovnici Šipana vole surađivati s mladima. Sad ona želi gledati što se događa. Baba je otvorila persijane i gleda. Mladi je mole da se makne i zatvori persijane jer je u kadru, a ona će njima: „Hajde sinko valjda ja znam u kadru kad sam, što ćeš ti meni govoriti!“ To je ta neka atmosfera u kojoj nastaju filmovi. Posebno je idiličan i ambijent tijekom večernjih projekcija na kojima se prikazuju filmovi koje posebno biramo. Zanimljiv je podatak i da kad se zbroje naši gledatelji na tim projekcijama da su nekoliko puta brojniji nego stanovnici na Šipanu.

 

 

Nakon 16 godina dođe li do zasićenja u radu?

Moram priznati da nije došlo do zasićenja kroz sve ove godine kod mene i mojih suradnika, nema padanja u kvaliteti našeg rada s mladima. No, s mladima je malo drugačija priča. Zasićenje možda dođe kod djece. S obzirom na to da zadnjih desetak godina krenu od drugog razreda i onda kada dođu u tinejdžersko doba, kada već imaju pet, šest filmova iz sebe promjeni im se „film“ u glavi. Onda je to njima dosta, pa neka rade mlađi. Što je možda i dobro. Promjena je uvijek dobra.

 

 

Vole li više glumiti ili producirati/režirati?

To je od pojedinca do pojedinca. Generalno više vole glumiti, a kad nađete nekoga tko je više zainteresiran biti s druge strane kamere gdje je više posla u filmu onda je to super. Onaj tko se zainteresira za to nije prolazan, ovi što glume su više prolazni - glume.

 

 

Poruka za sve oni koji se žele baviti filmom?

Ako se pitate j eli to što ste napravili dobro, je li vrijedno prikazivanja? To je bolje od onoga koji nije napravio ništa. Ne bojte se, oslobodite se. Uzmite mobitel u ruke, okrenite ga u landscape položaj, snimajte, montirajte, prikazujte.

 

 

 

Ako želite poslušati kako je tekao razgovor u emisiji Ura od Informadura, to možete napraviti na: https://www.mixcloud.com/uniduradio/ura-od-informadura-miro-bronzi%C4%87-2112020/

 

 


NOVOSTI

Natječaj za stipendije za mlade s invaliditetom

HSM Informatika objavila je natječaj za stipendije za učenike i studente s invaliditetom.


Kroz Kulturu u điru upoznajte znamenite pomorce i trgovce sa Šipana

Polazak iz gradskog porta galijunom Tirena je u 10 sati. Program je besplatan, a broj polaznika je ograničen.


Izvrsna prilika za sve osnovnoškolce i srednjoškolce koje zanima STEM područje

Udruga za promicanje prirodnih znanosti Dubrovnik započinje s novim krugom upisa u STEM programe za učenike osnovnih škola (7. i 8. razred) i svih razreda srednje škole.


Prilika za volontiranje na Ston Wall Marathon 2020.

Udruga Biseri Hrvatske traži 5 volontera za Ston Wall Marathon 2020.


U četvrtak predavanje Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja

Predavanje će zbog epidemioloških mjera biti održano u vrtu ljetnikovca Skočibuha s početkom u 18 sati.